Corona virus (Covid-19)

Daar waar we eerst aan een heel gevaarlijk virus dachten, blijkt uit voortschrijdend inzicht dat de feiten anders zijn:

 • Het virus blijkt gelukkig veel minder dodelijk. Het percentage besmette mensen dat overlijdt, was in het voorjaar nog ruim 3%, nu is dat 0,5%
 • Een flink deel van de mensen is vaker met een Corona virus in contact geweest (verkoudheid bijv.) en daar reageert het immuunsysteem op door het virus onschadelijk te maken. Hierdoor ontstaat dan (geheugen) T-cel immuniteit. Men blijkt 40-60% T-cel immuniteit te hebben tegen Corona virussen, dat verklaart ook dat 98% van de bevolking geen of milde klachten krijgt. Na een aantal dagen klachten, knapt men dankzij die immuunrespons weer op. Uitzonderingen daargelaten, blijkt men zo’n 17 jaar immuun te zijn voor her-besmetting.
 • Inmiddels zijn er ook middelen om de ernstige klachten waarmee mensen in het ziekenhuis komen, zoals longontstekingen en/of longembolieën en heftige immuunreacties, te behandelen. Patiënten verblijven daardoor minder lang in het ziekenhuis en er is minder sterfte.
 • Bij andere virale infecties zien we na een heftig verloop ook vaak restklachten, dat is bij een Covid infectie dus niet anders.
 • Stress c.q. angst zorgt er voor dat het immuunsysteem uit gaat. Het is daarom goed om het virus te zien als een (in veel gevallen) onschuldige, stevige griep waarbij in enkele gevallen (2%) het een (mede) oorzaak kan zijn voor een ernstiger verloop
 • Dan nog informatie over testen; De PCR-test ligt al een tijdje onder vuur. Veel mensen schrikken als ze positief bevonden worden. We lezen dan “besmettingen” . In veel gevallen blijkt dit niet zo te zijn, er blijken namelijk veel vals positieve uitslagen te zijn. Het virus komt binnen via mond en neus en wordt “opgevangen” door het slijmvlies (1e afweer) Dus, ook als je ongemerkt met het virus te maken hebt gehad en je immuunsysteem heeft zijn werk al snel gedaan (en daardoor geen klachten hebt), kan men in de slijmvliezen nog een stukje code vinden van het virus. In dit geval heeft het zich dan niet kunnen vermeerderen en kun je ook niks overdragen. Veel “besmettingen”, betekent dus niet dat er ook net zoveel zieke mensen rondlopen.
 • Veelvuldig handen wassen, maar ook handgel gebruik, geeft niet alleen stress, maar beschadigt ook je natuurlijke microbioom (afweer). Het gebruik van (producten met) alcohol, geven geen bescherming, mits je eerst je handen gewassen hebt en daarna 5 minuten lang gebruikt worden. Winkelwagentjes met alcohol afdoen, heeft om die reden geen toegevoegde waarde.
 • Het virus verspreidt zich voornamelijk via aërosolen, hele kleine nano deeltjes die niet alleen in luchtlagen zweven, maar ook eenmaal om ons heen, wel 30 mtr verder terecht kunnen komen. Vooral in binnenruimten is het advies daarom om de gehele dag voor verse lucht te zorgen door bijv. 2 ramen een stukje tegen elkaar open te zetten of een luchtreiniger aan te schaffen. Ook de luchtvochtigheid is belangrijk, hoe vochtiger de lucht, hoe minder zwevende deeltjes. Gebruik een luchtbevochtiger of zet af en toe een pannetje water op het vuur. Binnen zitten met de thermostaat hoog en ramen dicht is niet aan te raden, lekker buiten wandelen des te meer!
 • Via hoesten en niezen kunnen grote druppels overgebracht worden. Even omdraaien en in elleboog niezen of hoesten, is dus een prima manier om dat te voorkomen.
 • Elke keer een beetje met het virus in aanraking komen, heet micro-vaccinatie, het immuunsysteem wordt daarmee versterkt.
 • En mondkapje biedt weinig bescherming. Het goed dragen er van heeft aandacht nodig. Op en af doen, het steeds opnieuw gebruiken, is niet aan te bevelen. Mensen die COPD of andere luchtwegaandoeningen hebben, kunnen bij hun huisarts een uitzonderingskaartje afhalen zodat ze geen mondkapje hoeven dragen. Ook hier geldt dat veelvuldig mondkapjes dragen, de natuurlijke afweer juist vermindert. In de buitenlucht is het ook niet nodig.
 • Over een vaccin is het volgende bekend: De gangbare manier van vaccineren is een klein beetje levend of dood materiaal van een “indringer” inspuiten om het immuunsysteem te activeren. Hierdoor ontstaat dan weer de T-cel (geheugen) immuniteit. Het huidige vaccin is ontwikkeld op basis van genetische modificatie. Voor genetische modificatie gelden strenge regels. Om het vaccin snel te kunnen produceren, is men soepeler met deze regels omgegaan. Omdat dit een nieuwe manier van vaccineren is, is hier nog weinig over bekend. Ook over de bijwerkingen op langere termijn, weet men nog niets. Het is ook niet duidelijk, eenmaal gevaccineerd, wat er gebeurt als je met het virus in aanraking komt, noch of je dan nog besmettelijk bent. De vraag is ook of vaccinatie zinvol is als je al besmet geweest bent met het virus en je een goede immuunreactie van nature hebt gehad.
 • Wil je informatie over hoe je jouw immuunsysteem kunt ondersteunen of hoe je restklachten kunt behandelen, kun je een (tele-)afspraak maken. Ook als je last hebt van stress en/of angst, kan ik je helpen.

Kijk ook nog op Tips Corona, hoe ondersteun je het immuunsysteem